
FAQs from Patients 
 

QUESTION ANSWER 

How can I get my Health and Care 
(H&C) number? 
 

BSO are unable to disclose Health and Care numbers 
over the phone to members of the public for any reason. 
 
If you are currently registered with a surgery in Northern 
Ireland, you can request a medical card with the H&C 
number on it through our website at 
http://www.hscbusiness.hscni.net or write to us at: 
BSO, FPS Medical, 2 Franklin Street, Belfast, BT2 8DQ. 
If you contact your surgery, they may give your H&C 
number to you.  
 
You don’t need a H&C number to register with a new 
surgery. If you’ve never been registered with a surgery 
in Northern Ireland before, we will allocate you a H&C 
number when we assess your entitlement and approve 
your registration request.  
 
If you were previously registered in England or Wales, 
this number will carry over from there.  
 

I can’t get registered with a 
doctor/a surgery is refusing my 
registration. What should I do? 
 

The only reasons a surgery can refuse your registration 
is:  

1. If their list is currently closed with board 
approval.  

2. If you are outside the practice catchment area  
3. If you were previously removed from the surgery 

due to doctor/patient relationship breakdown. 
 

Any reason for refusal must be given to the patient in 
writing. Speak to the Practice Manager if you’re having 
difficulties receiving reason for refusal in writing.  
 
If you were removed under paragraph 21 of the GMS 
regulations for committing an act of violence or behaved 
in such a way that any such person has feared for their 
safety , BSO can assign you to a practice that specialises 
in that area. 
 
Please contact BSO by: 
 
Email – Patient.Info@hscni.net 
Phone – 028 95 360333 
 

http://www.hscbusiness.hscni.net/
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For patients to register in Northern Ireland you will have 
to complete a registration form and provide 
documentation depending on your circumstances.  
 
Please select the surgery of your choice and arrange a 
registration appointment where you will be provided 
with the necessary application form and guidance. 
 

I need medication/my doctor won’t 
give me my medication/I’m running 
out of medication/I can’t get an 
appointment with my doctor soon 
enough. What should I do? 
 

The treatment of patients is outside the remit of BSO. 
Please speak with the Practice Manager of the surgery if 
you have concerns regarding your treatment.  
 
If you are not satisfied with the response, please ask the 
Practice Manager for the escalation process relative to 
your concerns. 
 

I have received an outside area 
letter and I'm unhappy about this / 
I have received an outside area 
letter, but I'm only at this address 
temporarily. What should I do? 
 
 

BSO has sent this letter on behalf of the GP practice. If 
you wish to remain on their list, you should speak to the 
Practice Manager. If they are willing to retain you, they 
will need to notifiy BSO to cancel the outside area 
request. 
 
If they are not willing to retain you, you should approach 
an alternative surgery in your area to get registered. 
 

Can you send me a medical card?  
 

We are unable to issue medical cards over the phone. 
You can request a medical card through our website at 
http://www.hscbusiness.hscni.net  or write to us at 
BSO, FPS Medical, 2 Franklin Street, Belfast, BT2 8DQ. 
 

I need to know who I’m/a family 
member/friend is registered with? I 
need to know who someone is 
registered with? (This can be a 
member of the public phoning or 
any other organisation e.g. 
solicitor/insurance company etc.) 
 

We are unable to disclose any patient information over 
the phone due to General Data Protection Regulations.  
 
If your request is clinically urgent please contact BSO by: 
 
Email – Patient.Info@hscni.net 
Phone – 028 95 360333 
 

Do I live within the catchment area 
of named practice? 

BSO do not hold details of practice boundaries. Please 
contact the practice to confirm your address falls within 
the practice boundary. 
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I have been waiting to be registered 
for a long time, how do I follow this 
up? 

You should contact the GP Practice you are waiting to be 
registered with and ask for an update. 
 
If you are not satisfied with the response please contact 
BSO by: 
 
Email – Patient.Info@hscni.net 
Phone – 028 95 360333 
 
We will aim to respond to you within 5 working days. 
 

I have been removed from my 
practice, what can I do to 
complain? 
 

Please contact the Practice Manager of the GP surgery 
that removed you and request a copy of their 
complaints procedure. Follow the steps within the 
procedure provided. 

How do I access my medical 
records? 

If you are currently registered with a GP in Northern 
Ireland, please contact the surgery. 
 
If you are not registered in Northern Ireland please 
email the BSO Data Protection Team at 
DPA.BSO@hscni.net requesting a copy of your records. 

I am registered elsewhere in 
Europe/UK – How do I get my 
medical records? 
 
 

If you would like your medical records to be sent from 
your old GP to a new GP in Northern Ireland, please 
register with your new GP and they will be sent directly 
to them. 
 
To request a copy of your medical records, please email 
the BSO Data Protection Team at DPA.BSO@hscni.net. 

Can anyone in Northern Ireland 
register with a GP or get health care 
free? 
 

Only persons who are ‘ordinarily resident’ or ‘eligible 
visitors’ can register with a GP in NI 
 

What is Ordinarily Resident in NI 
 

To satisfy this test you need to be lawfully residing for a 
settled purpose.  Most people who were born here, 
went to school here and continue to live and work here 
are considered ‘ordinarily resident’.  People who come 
to Northern Ireland to live and work, when they are 
lawfully here, are considered ‘ordinarily resident’ 
 

I have paid the Immigration Health 
Surcharge.  Am I considered 
‘ordinarily Resident’? 
 

No.  You are a visitor.  You will be entitled to access 
publically funded health care in the UK during the 
validity period of your Biometric Residence Card 
 

mailto:patient.info@hscni.net
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If you have an HCN you are entitled 
to access publically funded health 
care in NI? 
 

Everyone who is or has been registered with a GP or 
receives health care in a hospital will have a Health & 
Care Number.  This number is your unique identifier for 
your medical records.  It is not confirmation that you 
have entitlement to access publically funded health care 
in Northern Ireland. 
 

If you are issued with a medical 
card that means you are entitled to 
access publically funded health care 
in NI? 
 

The medical card provides you with a Health and Care 
Number.  The letter that accompanies the card advises 
you that you only have entitlement if the BSO are able 
to verify your entitlement.  If the BSO are unable to do 
so, they will write to you and if you do not provide 
satisfactory proof of your entitlement to access 
publically funded health care in NI, your registration 
with a GP will be cancelled and you will be unable to 
register again until you have provided all the necessary 
documents to the BSO. 
 

If you were born in Northern 
Ireland you are entitled to access 
publically funded health care in NI? 
 

Only if you reside in NI for a Settled Purpose.  If you 
leave NI to live elsewhere, your entitlement ends.  There 
are some circumstances when you can have treatment if 
you come back on a visit, but if you do not provide 
satisfactory proof of your entitlement, you will be 
charged for your treatment and may not be able to 
register with a GP 
 

If you are not a UK or Irish national, 
but you are married to a person 
from NI or the UK you are entitled 
to access publically funded health 
care in NI? 
 

Only if you have regularised your stay in the UK with the 
Home Office, i.e. obtained a VISA or Permit which allows 
you to reside in the UK and you are residing in NI 
 

If you hold a British Passport you 
are entitled to access publically 
funded health care in NI? 
 

Only if you reside in NI for a Settled Purpose 
 

You are entitled to get your 
healthcare treatment anywhere in 
the UK  
 

Only immediately necessary treatment 
 

Proof of identity is the same as 
proof of lawfulness in the UK  
 

No. Not all documents that prove your identity also 
prove your lawfulness for example, a driving licence , an 
Electoral ID Card or  a Translink pass will only confirm 



FAQs from Patients 
 

your identity 
  

Once registered with a GP you are 
always entitled to access publically 
funded health care in NI 
 

Only if you lawfully reside for a Settled Purpose in NI.  If 
you leave for more than 3 months, your registration is 
no long valid. 
 

I am a UK/Irish national and I own 
property in Northern, does that 
makes me entitled to access 
publically funded health care in NI? 
 

No.  You must reside in Northern Ireland for a Settled 
Purpose.  Owning property or paying rates does not 
entitle you to access publically funded health care in NI. 
 

I live in NI, but I receive my pension 
from another country, am I entitled 
to access publically funded health 
care in NI? 
 

Yes, but only if you are lawfully in the UK for a Settled 
Purpose and can demonstrate that you reside in NI. 
 

I live in NI, but work in another 
country, am I entitled to access 
publically funded health care in NI? 
 

Yes.  If NI is your centre of your family life.  For example 
your main residence is here, your family live here and 
you regularly return home.  NB: if you reside in the UK 
for more than 3 months in any tax year you are also 
required to be registered as part of the UK Tax and 
Social Security System and you will be asked to 
demonstrate this. 
 

I live in the Republic of Ireland and 
work in 
England/Scotland/Wales.  Am I 
entitled to access publically funded 
health care in Northern Ireland? 
 

No. You must work in NI. 
 

I was born and raised in NI and now 
live elsewhere, but return home 
every year to visit family.  Am I 
entitled to access publically funded 
health care in NI? 
 

Not unless you satisfy an exemption under the Health 
and Social Care Provision of Health Care to Persons Not 
Ordinarily Resident Regulations (Northern Ireland) 2015  
 

I live in another country and have 
come to study in NI for more than 6 
months. Am I entitled to access 
publically funded health care in NI? 

Yes, if you are not a British or Irish National and you 
have paid the Immigration Health Surcharge.  OR  If you 
are a British or Irish National you must satisfy Regulation 
6. (D) of the Health and Social Care Provision of Health 
Care to Persons Not Ordinarily Resident Regulations 
(Northern Ireland) 2015 
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I live in another country and have 
come to study in NI for less than 6 
months. Am I entitled to access 
publically funded health care in NI? 
 

There is no exemption which provides entitlement for a 
person studying for less than 6 months.  However, you 
might satisfy another exemption under the Health and 
Social Care Provision of Health Care to Persons Not 
Ordinarily Resident Regulations (Northern Ireland) 
2015.   
 

I am from NI, but studying in 
England/Scotland or Wales and I 
am home on a visit.  Am I entitled 
to access publically funded health 
care in NI? 
 

Yes, during your course of study, provided NI remains 
your centre of family life. You should not be registered 
with a GP in NI when you are not in NI, but you may be 
entitled when you are home on a visit. Once your course 
of study ends, if you do not return to NI within 3 
months, you will no longer be entitled as a resident and 
will be required to satisfy and exemption under 
the  Health and Social Care Provision of Health Care to 
Persons Not Ordinarily Resident Regulations (Northern 
Ireland) 2015. 
When you return to Northern Ireland you will be 
required to register with a GP Practice and provide the 
necessary documentation to confirm your entitlement 

I live in another country and split 
my time between there and NI.  Am 
I considered to be ‘ordinarily 
resident’ in NI? 
 

You may be and you will need to provide satisfactory 
documentary proof to demonstrate your 
entitlement.  NB:  If you are entitled, this will only be for 
the months that you reside in NI, which means you will 
need to register with a GP each time you come back. 
 

I was born in NI; I now live in 
another country and pay National 
Insurance Contributions to the UK. 
Does this entitle me to access 
publically funded health care in NI? 
 

No.  You must either be Ordinarily resident or eligible 
visitor.  Paying voluntary National Insurance 
contributions does not provide you with entitlement to 
access publically funded health care in Northern Ireland 
 

I am entitled as I was registered 
with a GP in 
England/Scotland/Wales. 

The rules in England/Scotland/Wales are different to 
Northern Ireland.  If you are coming to take up 
residence or returning to NI, when you apply to register 
with a practice (even if you were registered with them 
before) you will have to provide your proof of lawfulness 
in the UK and address in the practice catchment area.  
You will also be subject to the same verification of 
entitlement process and may be contacted by the BSO if 
we are unable to confirm your entitlement. 
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I am entitled as I used to be 
registered with a GP in Northern 
Ireland when I lived there. 

If you are returning to NI to take up residence, when you 
apply to register with a practice  you will have to provide 
your proof of lawfulness in the UK and address in the 
practice catchment area.  This is required, even if you 
were registered with the same practice before.  You will 
also be subject to the same verification of entitlement 
process and may be contacted by the BSO if we are 
unable to confirm your entitlement. 
 

I am entitled as I used to be 
registered with a GP in Northern 
Ireland and I only left to undertake 
a course of study 

When you return to NI after your course of study and 
wish to register again with a GP in NI, you will have to 
provide your proof of lawfulness in the UK and address 
in the practice catchment area.  This is required, even if 
you were registered with the same practice before.  You 
will also be subject to the same verification of 
entitlement process and may be contacted by the BSO if 
we are unable to confirm your entitlement. 
 

 

 

 

 

 

 

 


